MEMORANDUM

TO: Becky Keogh, Director 9”‘/

THROUGH: Stuart Spencer, Associate Director, Office of Air Quali@( ,{V 9
FROM: Asbestos Section, Office of Air Quality T
DATE: September 21, 2016

SUBJECT: CLARIFICATION MEMORANDUM 2016-01: Floor Tile (Resilient floor

covering)

The Asbestos Section is often asked if removing floor tile and mastic causes it to become
Regulated Asbestos Containing Material.  To provide clarification and the Department’s
position, attached is a draft of Clarification Memorandum 2016-01 (CM 2016-01)
regarding floor tile, specifically resilient floor covering. CM 2016-01 attempts to provide
further information and insight regarding resilient floor covering and/or mastic during
renovation and demolition activities.

The Asbestos Section recommends that CM 2016-01 be reviewed and approved as
general guidelines that provide the regulated Asbestos community with clarification of
the Department’s application of the regulations that relate to this matter.




ARKANSAS DEPARTMENT OF ENVIRONMENTAL QUALITY (ADEQ)
ADEQ CLARIFICATION MEMORANDUM (2016-01)

FROM: Becky Keogh, Director, Arkansas Department of Environmental Quality
DATE: September 21, 2016
SUBJECT:  Floor Tile (Resilient floor covering)

The Arkansas Department of Environmental Quality (ADEQ) is often asked if removing floor
tile and mastic causes it to become Regulated Asbestos Containing Material (RACM). The
answer is dependent on the condition of resilient floor covering and/or mastic prior to removal
and the removal method utilized. This memorandum attempts to provide further information and
insight regarding resilient floor covering and/or mastic during renovation and demolition
activities.

Clarification:

Renovation-Asbestos Containing Material (ACM) resilient floor covering and/or the mastic used
to attach it to the floor surface will be regulated as RACM if it is removed by sanding, abrading,
drilling, chipping, bead blasting, cutting, grinding, by manual or mechanical means or is
otherwise crumbled, pulverized, or reduced to powder. Resilient floor covering is generally not
considered RACM if it is removed by using dry ice, heat, wet methods, and chemicals where the
tile or sheeting are removed intact. Minor tears or minor breakage is acceptable where, for all
intents and purposes, the floor covering is considered whole.

Demolition-Caution should likewise be exercised during demolition projects in which Category I
ACM in good condition remain in place. Demolition activities that damage the floor tile left in
place may cause the material to be considered RACM and therefore subject to APC&EC Reg. 21
requirements.

Regulation No. 21 as approved by the Commission on August 28, 2015 defines “RACM,”
“cutting,”grinding,” and “abrading” as follows:

"Regulated asbestos-containing material (RACM)” means
(A)  Friable asbestos material,
(B)  Category I nonfriable ACM that has become friable;

(C)  Category I nonfriable ACM that will be or has been subjected to sanding,
grinding, cutting, or abrading;

(D)  Category II nonfriable ACM that has a high probability of becoming or
has become crumbled, pulverized, or reduced to powder by the forces
expected to act on the material in the course of demolition or renovation
operations regulated by this regulation;

(E)  Category I nonfriable resilient floor covering which contains ACM that
will be or has been removed by sanding, grinding, cutting, or abrading; or




(F Category Il mastic which contains ACM that will be removed by sanding,
grinding, cutting, or abrading.

“Cutting” means to penetrate with a sharp-edged instrument and includes sawing, but
does not include shearing, slicing, or punching.

“Grinding” means to reduce to powder or small fragments and includes manual or
mechanical chipping or drilling.

Resilient floor covering and nonfriable mastic in good condition is Category I material. Thus, it
is not considered RACM unless it has been or will be removed by sanding, grinding, cutting, or
abrading (item C, E&F) or has become friable (item B).

Additionally, regulation of ACM floor tile removal may differ depending upon which
government regulation applies. For example, schools (K-12) are subject to EPA AHERA rules
which apply to both friable and non-friable ACM floor covering. OSHA (29 CFR 1101)
regarding work practices and worker safety does not contain the terms friable or non-friable, but
regulates both. Accordingly, building owners should refer to these regulations as they apply.

Position:

The determination of whether floor tile and/or mastic are RACM is largely dependent on a case-
by-case evaluation that considers the condition of the material and the forces which have or will
act upon it, Therefore, it is not possible to provide a general statement regarding the level of tears
or breakage that would cause ACM to become RACM., The general guidelines stated above
should provide building owners as well as asbestos contractors and consultants with clarification
of the ADEQ’s application of the regulations that relate to this matter,




